Северна Македония е в очакване на новия си президент. Предстоят избори

...
Северна Македония е в очакване на новия си президент. Предстоят избори
Коментари Харесай

Пендаровски: 3 години политическият елит на България и ВМРО-ДПМНЕ бяха като братя по идеология

Северна Македония е в очакване на новия си президент. Предстоят избори „ 2 в 1 “ – втори тур на президентските избори и парламентарен избор. Как изборите на съседите ще трансформират пътя на страната и връзките ѝ с България?

По време на закриването на предизборната акция в Скопие президентът Стево Пендаровски и един от двамата кандидати на втория тур на президентския избор приказва пред БТВ:

Това, което най-вече интересува българската аудитория в навечерието на тези избори е дали една възможна победа на вашите съперници от Вътрешна македонска революционна организация би означавало автоматизирано невписване на българите в македонската конституция и прекъсване на Северна Македония в нейния път към Европейски Съюз?

Стево Пендаровски: Няма никаква алтернатива, че това е по този начин. Не мисля, че е имало някаква синхронизация сред българския политически хайлайф и главната опозиционна партия тук – ВМРО-ДПМНЕ. Но миналите три години те бяха като братя по идеология. Близнаци! Всяко отрицателно изявление от България към нас като македонци, които приказват македонски език, беше одобрявано тук като доказателство от главната опозиционна партия, че в Европа сме можели да влезем единствено като българи, което е безспорна неистина. Но този вид рискова изразителност, която несъмнено не идваше от всички български политици, а единствено от някои от тях, тук беше добре пристигнала, тъй като в редовете на опозицията, изключително в най-голямата опозиционна партия, това беше сурогат на политическата стратегия, която те нямат. Те нямат безусловно никакъв проект. Не различен – никакъв. Нито проект А, освен проект Б, по пътя към Европа. Те не желаят да вървят в Европа. 

Направихте ли Вие и всичко останали македонски политици задоволително, с цел да обясните на македонските гласоподаватели, че вписването на българите в македонската конституция е единствено първата крачка по пътя към Европейски Съюз?

Стево Пендаровски: Това го приказвам аз и цялата тази политическа общественост, от която съм част, три години непрестанно – че не може да я унищожи Македония като страна фактът, че имаме още един народ или етническа общественост в македонската конституция. Ние в този момент имаме седем народности, или елементи от народности, имахме желание да впишем още шест. Това не може да подкопае нашата самостоятелност, суверенност или това кои сме ние. Били сме и ще останем македонци. Но не би трябвало да махаме със флагове всеки ден на митингите и да споделяме: Ние сме най-големите македонци на света! Това е разрушително, това е националистическа изразителност, която ни връща в ранните 90 години, когато имахме единствено спорове и вътре, и на Балканите.

Разликата след първия тур сред Стево Пендаровски и опонентката му Гордана Силяновска е два пъти по-голям от самият резултат на Пендаровски на първи тур. Той има към 180 000 гласа, а тя – над 400 000 гласа. Дори с поддръжката на албанския избор на втория тур, победа на Пендаровски би била извънредно знамение.

Темите по време на предизборната акция край Вардар включват спекулации от страна на македонските политици за това какво ще се случи след изборите – дали ще бъдат непокътнати идентичността, историята и езикът на Северна Мекдония. Такъв беше слоганът на най-голямата опозиционна партия в страната –  ВМРО-ДПМНЕ, която даде обещание на гласоподавателите, че в случай че гласоподават за нея, ще се усещат като горди македонци.

Досегашните ръководещи от Социалдемократически съюз на Македония, които поддържат Стево Пендаровски, пък ясно обясняваха на своите гласоподаватели, че няма по какъв начин да се мине по пътя към Европа без вписването на българите в преамбюла на конституцията на РСМ и би трябвало да бъдат направени отстъпки.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР